365 dages bytteservice i butikkerne og på BR.dk   |  Fri fragt på køb over 599,-
Ønskeliste
Din kurv

Det skal du vide om juniors leg

Det er sundt, når lilleputten siger fra over for legekammerater

...  og din adfærd har en direkte afsmitning på dit barns evner til at knytte kærlige venskaber. Familieterapeut Fie Hørby gør dig klogere på din lille tumlings leg.

1. Fra parallelleg til rolleleg

Det første halve år har din lille baby antennerne ude. Alle sanser bliver flittigt brugt; ranglen bliver nærstuderet med gummerne, og de små øjne følger uroen tæt, når der bliver puslet, men mors og fars krop er faktisk den allerbedste legeplads. Når junior har lært at sidde på numsen og kravle på alle fire, begynder parallellegen, hvor de små leger side om side. De bygger med klodser og graver i sandkassen, og når de vil i kontakt, slår eller hiver de i hinanden. Det er nemlig babysprog for: ’Jeg vil gerne være sammen med dig og lege med det, du leger med’. Omkring 18 måneders alderen er der fart på dit lille energibundt, men først fra toårsalderen bliver parallellegen erstattet af rolleleg, hvor børnene rent faktisk inddrager hinanden i legen. Nu leger de alt fra farlige tigere på den afrikanske savanne til astronauter med kurs mod Månen.

2. Dit barn kopierer dig

Børn gør, som vi gør, ikke som vi siger. Har du for vane at skælde højlydt ud, eller taler du grimt til og om andre mennesker, forplanter det sig til dit barn på nul komma fem. Det er op til dig at lære dit barn at være en god og kærlig ven, der taler pænt, respekterer andre, som siger nej til mobning, og som kan finde ud af undskylde, når hun har gjort nogen kede af det. Det gør du først og fremmest ved at gå foran som det gode eksempel.

3. Leg er lærerigt

Gennem børns leg kan vi lære meget af, hvad de er optaget af. Det kan være, at aktivitetstæppet er helt tyndslidt af al den trængsel fra racerbiler og traktorer, eller at Anakondaen Albert og Hesten Hannah evig og altid er inden for rækkevidde. Uanset om du har en maskinmester eller zoopasser in spe på matriklen, så dyrk dit barns interesser sammen som familie. Børn fra toårsalderen tager udgangspunkt i hverdagssituationer, de kender, når de skal lege sammen. De langer isvafler over disken fra legehuset, taler i legetøjstelefoner og leger far, mor og børn. Små børn lærer og bearbejder ganske enkelt følelser gennem leg.

4. Én god ven er rigeligt

Børn er sådan set ret inkluderende af natur, men når de siger nej, skal vi ikke tvinge dem til at lege med hele villavejens eller alle vuggestuens børn. Det ender sjældent godt, for tryk avler modtryk. Den lille tumling har som regel ret tydelige præferencer for, hvem hun vil lege med og er mest tryg ved at knytte sig til en eller to legekammerater – det er først i børnehavealderen, at interessen for at udvide venneflokken tager til. Af og til vil hun måske allerhelst lege på egen hånd. Det kan hænge sammen med, at hun er træt efter en lang dag med mange indtryk i vuggestuen. Det skal du respektere. Faktisk er det et sundhedstegn, at dit barn kan finde ud af at trække sig og rykke i skildpaddegear, når indtrykkene bliver for intense.

 

Om eksperten

Fie Hørby er psyko- og familieterapeut og indehaver af Blackbird Institute, der tilbyder uddannelse inden for familierådgivning og familieterapi. Forfatter til bogen ’Drop opdragelsen’.

INSPIRATION